Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Aramore, kapitola 2

Autor návodu-Michal Paclt (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Druhý díl Aramore (v originále Followed by Death) začíná v zatopeném podzemí, kde jste utíkali před vodním monstrem. Poté co vylezete dlouhou šachtou se žebříkem, octnete se v reprezentativní části hradu. Navštívíte dešťovou halu a studovnu, abyste se poté opět vnořili do temného podzemí, do děsivé věznice plné nebezpečných monster.

PLAGIÁTORSTVÍ

Jedná se o jednu z nejlepších Custom Story jaká kdy byla udělána. Problém je ale v tom, že TOTO NENÍ ČESKÁ CUSTOM STORY. JEJÍ SKUTEČNÝ NÁZEV JE FOLLOWED BY DEATH a je od jiného autora. Followed by Death, kapitola 1 a 2 (Aramore kapitola 1 a 2) jsou v neoficiálním žebříčku na Steamu v desítce nejlepších Custom Story všech dob. Čeští autoři (respektive plagiátoři) udělali několik drobných změn ve hře, ale úrovně, předměty v úrovních, postup hrou je naprosto stejný jako ve Followed by Death. Změny se týkají textů, které jsou nahrazeny novými texty (nový příběh), dále jsou vypuštěny flashbacky plus několik dalších drobností, které nestojí za řeč. Nový příběh je plytký, text má nízkou slohovou úroveň, s mnohými gramatickými a pravopisnými chybami. Ale o to samotné by ani nešlo. Vážím si snahy každého tvůrce Custom Story nebo konverze. Málokdo si dokáže představit jaká je to práce a asi zdaleka ne každý má literární nadání nebo píše pravopisně bez chyby. Pokud by se příběh vztahoval k originálnímu projektu, neřekl bych ani popel. Naopak – řekl bych: Proč ne? Ale ukrást cizí Custom Story a k tomu si vymyslet vlastní příběh pochybné úrovně – to působí celkově dost trapným dojmem a dělá to z Aramore nechtěně směšnou parodii. Kdyby raději Češi udělali jen překlad pro Followed by Death nebo, když už to chtěli vydat pod vlastním názvem, napsali v úvodu hry a v závěrečných titulcích na rovinu, že se jedná o počeštěnou verzi Followed by Death, pochopil bych to. Ale napsat, že je hra jejich výtvorem a pak se nechat od českých hráčů poplácávat po rameni, jakou že to udělali skvělou Custom Story, to je vážně ubohé a těžko pochopitelné. Aramore je podobně ostudná záležitost jako Nightfall (kapitola 1 až 3). Tato trilogie je rovněž od českého autora. Bohužel – všechny tři kapitoly jsou okopírované a opět s vymyšleným novým příběhem. Jsem jen zvědavý na údajně plánovaný třetí díl Aramore. Followed by Death má totiž jen dva díly. Původní autor kdysi plánoval udělat i třetí, ale nakonec od tohoto odstoupil a začal dělat na jiném projektu.

STATISTIKY

dokument – 10

artefakt – 1

olejnička – 5

sud s olejem – 1

křesadlo – 18

Laudánum – 4

Sklepní archiv

Začínáte přesně tam, kde jste skončili první kapitolu. Zatáhněte za páku na zdi a pak běžte do místnosti s žebříkem. Vyšplhejte nahoru a budete pokračovat do další úrovně.

Dešťová hala

Vyšplhejte po dalším žebříku a vyjděte ven do chodby. Vyjděte po schodech nahoru, vstupte do pootevřených dveří vpravo a z psacího stolu seberte dokument Arthurův veník – Odhalení (1/3) a ze zásuvky křesadlo. Vraťte se do chodby a pokračujte jedinou možnou cestou až dorazíte k závalu. Otočte se čelem vzad a z police regálu vpravo seberte další křesadlo. Vstupte do nedaleké místnosti a z psacího stolu seberte dokument Arthurův deník – Odhalení (2/3) a z krbové římsy vpravo ještě jedno křesadlo. Vraťte se k závalu a sejděte dolů po schodech vpravo. Pokračujte do velké místnosti, kde seberte z police vlevo opět křesadlo a na opačné straně místnosti další křesadlo. Sejděte po schodech dolů a z psacího stolu seberte dokument Arthurův deník – Odhalení (3/3) a ze zásuvky ještě další křesadlo. Pokračujte chodbami dál, vejděte do dveří vpravo, vyjděte po schodech nahoru a octnete se v dešťové hale. Na stole vlevo je křesadlo. Vyjděte po schodech nahoru a vstupte do dveří do další úrovně.

Studovna

Vejděte do dveří vpravo a z police seberte laboratorní nádobu. Vraťte se do první místnosti a pokračujte do protějších dveří. Ze stolu vlevo seberte dokument Arthurův deník – Strach (1/1) a z truhly OLEJNIČKU a Laudánum. Uchopte židli a mrštěte ji proti popraskanému oknu. Vylezte na venkovní římsu a přers další římsy přeskákejte vlevo až k dalšímu popraskanému oknu. Párkrát zalomcujte oknem a to se rozpadne. Vlezte oknem dovnitř a poté se dveřmi dostanete do knihovny. Když důkladně prohledáte police knihoven najdete 2 křesadla. Na jednom ze stolu leží na otevřené knize dokument Aramore a tři jehlany. Dále si všimněte v regálech tři světlejších knih. Zatáhnutím za knihy ve správném pořadí aktivujete tajný mechanizmus. Nejprve zatáhněte za knihu v druhé uličce v regálu vpravo, poté za tu v levé uličce v regálu vlevo a nakonec za knihu v knihovně napravo od psacího stolu. Pokud jste dodrželi správné pořadí modře se zableskne. Vejděte do malé postranní místnosti vpravo a z výklenku ve zdi seberte klíč od pracovny. Vraťte se zpět k rozbitému oknu a vydejte se po římsách zpět do první místnosti. Jděte vlevo a dveře si odemkněte pomocí klíče z knihovny. Ze zásuvky psacího stolu seberte křesadlo a poté prolezte dírou ve zdi vpravo. Ze stolu seberte páčidlo a poté se můžete vydat zpět do dešťové haly.

Dešťová hala

Sejděte po schodech dolů a v hale po dalším schodišti ke dveřím do tunelů, do kterých vejděte.

Tunely

Vpravo leží na římse křesadlo a vlevo blokuje cestu pavučina rudého slizu. Na dveře použijte páčidlo a vylomte je. Sejděte po schodech dolů a z regálu pod schodištěm seberte další křesadlo. Pokračujte do nedalekých dveří a na sud s kyselinou použijte sklenici z inventáře – získáte nádobu s kyselinou. Vraťte se zpět nahoru, na sliz vpravo použijte kyselinu a cesta dál je volná. Sejděte po schodech dolů a ze stolu seberte dokument Arthurův deník – Estonsko (1/1). Prohledejte okolní nábytek a seberte 2 křesadla. Pokračujte dál temnými místnostmi. Po pravé straně uvidíte zavřenou padací mříž. Jděte do dveří vlevo a na zdi vlevo je páka, kterou zatlačte nahoru. Tím si otevřete onu mříž. Sejděte po schodech dolů a jděte do místnosti, která slouží jako rozcestí. Vpravo vzadu je panel na barevné cívky, kde však dvě cívky chybí. Dveřmi vlevo vejděte do strojovny, kde prohledejte zásuvky psacího stolu vlevo a seberte Laudánum. Zatočte ventilem na stěně, abyste si otevřeli padací mříž vlevo. Projděte do místnosti, kde vede žebřík do nižší místnosti. Sestupte dolů a ze stolů vpravo seberte červenou cívku a také OLEJNIČKU. Vylezte po žebříku nahoru a odklopte závoru u dveří. Projděte dveřmi a jste zpět na rozcestí. Do panelu vložte cívku a padací dveře vpravo od vás se otevřou. Z police stolu vpravo seberte křesadlo. Zatočte ventilem a pootevřete si zhruba do poloviny další padací dveře. Skrčte se a vlezte do temné komory, kde seberte ze stolu dokument Vážné věci a také žlutou cívku. V tom okamžiku se padací dveře za vámi zabouchnou a vy se nebudete moci dostat stejnou cestou zpět. Nad vaší hlavou jsou padací dveře, které sklopte, povyskočte si, aby se objevila ikona žebříku, a vlezte do ventilační šachty. Na rozcestí se dejte rovně a na slepém konci seberte křesadlo. Vraťte se na rozcestí a pokračujte dál svažující se chodbou vlevo. Jste opět před strojovnou. Do pultu vložte poslední cívku a mříž vlevo se otevře. Projděte ke dveřím do další úrovně a vstupte do nich.

Dešťová hala

Vyjděte po schodech nahoru a ze stolu vlevo seberte dokument Arthurův deník – Canterburry (1/1). O kousek dál leží na jiném stole vpravo OLEJNIČKA. Pokračujte až na konec chodby a nastupte do výtahu. Zatáhněte za páku a ten se rozjede. Po chvíli se však výtah zasekne. Počkejte až se odblokuje páka a znovu za ni několikrát zatáhněte. Výtah se dá do zběsilého pohybu směrem dolů.

Věznice

Projděte mřížovými dveřmi za ni seberte ze země křesadlo. Jděte stále vpřed až dojdete do místnosti, kde seberte ze stolu vlevo dokument Arthurův deník – Rituál (1/1) a další křesadlo. Na stole vpravo je ARTEFAKT. Vyjděte z místnosti a dveře vpravo se rozpadnou. Sejděte po schodech dolů a brzy se dostanete do další místnosti. Za dveřmi vpravo je opět pavučina rudého slizu. Jděte do dveří vlevo a dostanete se do komplexu podzemních chodeb. Dejte se vlevo a zahněte do chodby vlevo. Na konci chodby jsou dveře. Za nimi je malá místnost, kde seberte dokument Vězňův list a OLEJNIČKU. Vraťte se do chodby a pokračujte dál vlevo. Na opačné straně je zavalená chodba a u závalu leží Laudánum. Vedle vpravo jsou dveře zamčené na visací zámek, do kterých je třeba se nějak dostat. Vejděte do posledních neprozkoumaných dveří, sejděte po schodech dolů a vstupte do nejnižší místnosti podzemí. Vpravo je sud s kyselinou, na který opět použijte nádobu z inventáře a získáte tak nádobu s kyselinou. V jednom z koutů leží u beden křesadlo. Vraťte se známou cestou zpět do chodeb nahoru a kyselinu použijte na visací zámek u zamčených dveří. Kyselina však na otevření nestačí. Jděte zpět do místnosti se sudem, znovu použijte sklenici na sud a budete mít opět nádobu s kyselinou. Vyjděte ven z vězení a vraťte se do místnosti nahoře. Za protějšími dveřmi je již zmiňovaná slizovitá pavučina, na kterou použijte kyselinu a uvolníte si tak průchod chodbou. Projděte na konec chodby a vejděte do místnosti. V přihrádce psacího stolu je Laudánum a na dalším stole leží dláto. Jděte zpět do chodby, kde je nyní daleko víc slizu. Přeskakujte po bednách a dostaňte se z chodby ven. Sejděte zpět dolů do vězení a jděte ke dveřím zamčeným na visací zámek. Použijte na zámek dláto a cesta je volná. Vyjděte po schodech nahoru a dejte se k mříži vpravo, kde seberte ze židle OLEJNIČKU. Pokračujte dál chodbou a na konci jsou zavřené padací dveře. Dejte se do chodby vlevo, kde uvidíte vlevo SUD S OLEJEM (10% lucerny). Zatáhněte za páku na zdi a tím si otevřete ony padací dveře. Vyhněte se monstru a utíkejte jedinou možnou cestou až ke dveřím do závěrečné úrovně, do kterých vejděte.

Márnice

Před vámi je podivná světélkující místnost. Chvíli počkejte a poté se spustí závěrečné titulky.

videoukázka

uložené pozice

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář