Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Emma´s Story, Part 1 (DLC)

Autor návodu-Michal Paclt  (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Ocitáte se v roli mladé dívky jménem Emma. Probouzíte se v pokoji kdesi na hradu a pochopitelně – nic si napamatujete. Opět vás čeká cesta plná hrůzy a strachu různými a většinou velice pochmurnými částmi hradu Brennenburg. Nádherné pokoje a haly zakrátko vystřídají, zatuchlá sklepení, vězení a mučírny. Řekl bych, že toto DLC je v mnoha ohledech mnohem depresivnější než Justine nebo La Caza. Trochu je škoda, že pro tuto hru dosud neexistuje čeština, takže pokud neovládáte angličtinu, tak ze samotného děje hry moc mít nebudete. Na to, že se jedná o krátké DLC, tak se ve hře nachází opravdu nadměrné množství různých dokumentů, které by měly osvětlovat pozadí celého příběhu. Oproti La Caza nebo Justine je ve hře velké množství křesadel a rovněž oleje do lamp, takžes těmito prostředky nemusíte zas tak úzkostlivě šetřit. Ale je to pochopitelné, protože se budete daleko víc pohybovat v temných nebo špatně osvětlených prostorách. Na druhou stranu je velice málo léčivých lektvarů laudanum, což ale není zas takový problém. V tomto DLC by se hra měla automaticky ukládat. Pro jistotu v průběhu hraní zkontrolujte, zda se tak opravdu děje. Pokud ne nebo si nejste jisti, že se tak děje vždy při přechodu z jednoho levelu do druhého, tak právě při přechodu do dalšího levelu klikněte na Uložit a ukončit, aby se vám hra opravdu na 100% uložila. Ještě bych chtěl upozornit na dvojjazyčnost názvů v návodu. Toto DLC jsem si instaloval na originální českou verzi hry Amnesia: The Dark Descent. V takovém případě pokud v DLC narazíte na nějaký předmět, se kterým jste se už setkali v hlavní hře, automaticky ho budete mít v češtině. Pokud narazíte na nový předmět, tak se vám zobrazí v angličtině. Jelikož předpokládám, že většina z vás má stejnou verzi jako já a že se vám budou rozdílné názvy zobrazovat tak jako mně, nechal jsem všechny názvy v té podobě v jaké se zobrazují, což bude i pro vaši orientaci lepší.

STATISTIKY

Opět jsem se pokusil pečlivě spočítat všechny předměty, které lze ve hře posbírat. Domnívám se, že počet předmětů by měl být kompletní, ale přesto není vyloučeno, že jsem nějaký předmět přehlédl.

příběhové předměty (v inventáři) – 20

příběhové předměty (mimo inventář; ruční manipulace) – 1

předměty získané kombinacemi – 4

dokumenty – 18

lampa (od začátku naplněná z necelé jedné třetiny) – 1

olejničky – 12

velké olejničky – 1

křesadla – 38

laudanum – 3

Rooms

Začínáte ve velkém osvětleném pokoji. Jděte k nedalekému psacímu stolu a seberte dokument Letter from Neil. V první zásuvce shora pak najdete křesadlo. Přistupte k nedaleké posteli a otevřte malou truhlu stojící na zemi – najdete další křesadlo. Na nedaleké komodě je ještě olejnička. Nyní vyjděte dveřmi z místnosti a octnete se v dlouhé chodbě. Naproti vám jsou dveře, které jsou však zamčené. Dejte se chodbou vpravo. Po pravé straně jsou další zamčené dveře. Na levé straně chodby jsou prosklené stolky. Uchopte nějaký předmět a pusťe ho z výšky na tyto stolky – získáte dokument Certificate of Award a laudanum. Nyní vstupte do dveří hned za vašimi zády. Prozkoumejte stůl vpravo a seberte křesadlo. Poté otevřte almaru a v malé truhle najdete Storage Room Key a dokument Emergency Supplies. Vyjděte ven z místnosti a vstupte do dveří kousek naproti kousek vpravo. V reagálu s knihami vlevo je křesadlo. Poté prozkoumejte psací stůl. Nahoře na stolní desce leží olejnička, v přihrádce vpravo najdete pak Metal Key a v jedné ze zásuvek dokument Notice of Key Creation. Vraťte se zpět do chodby a jděte vpravo do ohybu chodby. Zde použijte Storage Room Key na dveře vlevo a vstupte do skladiště. Vlevo v regálu je lucerna, ve které je necelá třetina oleje. Konečně si tedy budete moci posvítit v temných koutech. Do lucerny si nezapomeňte doplnit olej, pokud jste sebrali olejničky, jejichž umístění je výše popsáno. Ještě prozkoumejte truhlu v pravé části místnosti a seberte 3 křesadla. Vyjděte opět ven do chodby a nyní použijte Metal Key na dveře po pravé straně za ohybem chodby. Jděte ke skříni v temném koutě vlevo, otevřte ji a – doufám, že jste se pořádně lekli. Přenesete se na chvíli do jakéhosi snového světa. Po pravé straně místnosti leží na stole kladivo, tak ho seberte. Jděte ke dveřím, které jsou dočasně uzamčené. Začnou se k vám přibližovat figuríny. Nemusíte se ale bát, nic vám nehrozí. Až budou figuríny těsně u vás, zkuste znovu otevřít dveře a ejhle – ono už to jde. Nyní se vydejte chodbou směrem vpravo a na konci projděte dveřmi do další úrovně.

Main Hall

Jste v prvním patře velké osvětlené haly. Přejděte na druhou stranu a vstupte do dveří. Octnete na velkém tmavém ochoze. Jděte podél pravé stěny a vpravo z police seberte křesadlo. O kousek dál je na psacím stole dokument Note Fragment. Pokračujte dál směrem do rohu a zde seberte olejničku. Hned vedle v polici je ještě jedno křesadlo. Nyní se vraťte dveřmi zpět ke schodišti a sestupte po tomto schodišti dolů. Pod schodištěm vlevo jsou zamčené dveře. Vstupte tudíž do pravých dveří. Projděte temnou místností. Vlevo jsou další nepřístupné dveře, za nimiž je však slyšet něčí dech. Vstupte do osvětlené místnosti, kde vlevo vedle knihovny zatáhněte za páku. Knihovna se odklopí a odhalí tak tajnou místnost. Vstupte do této místnosti a prozkoumejte psací stůl vlevo. V zásuvce je křesadlo, na stole pak leží Mansion Key a dokument Letter to Emma. Vracejte se stejnou cestou zpět. V podlouhlé místnosti však probourá zrůda dveře, za kterými byl předtím slyšet dech. Snažte se zrůdu nějak setřást. Jinak v místnosti, ze které vyběhla, se nachází vlevo mezi vinnými lahvemi křesadlo. Vraťte se zpět do haly a nyní použijte získaný klíč na dveře na opačné straně. Dostanete se tak do jídelny. Na dlouhém stole leží křesadlo a olejnička. Vstupte do dveří vpravo, ze stolku vlevo seberte crowbar a o kousek dál leží další křesadlo. V levém zadním rohu je za dřevěnými sudy schovaná další olejnička. Pokud se rádi bojíte, tak ještě otevřte almaru vpravo od dveří. Dveřmi projděte zpět do jídelny, kde na vás zaútočí opět monstrum. Nejlépe zapadněte do almary na konci jídelny a zavřete za sebou obě křídla skříně. Počkejte si až monstrum odejde a pokračujte zpátky do haly se schodištěm. Přímo pod schody jsou dveře zatlučené prkny. Na prkna použijte páčidlo (crowbar) z inventáře a umístíte tak páčidlo vlevo na okraj dveří. Pohněte páčidlem směrem vpravo, čímž odstraníte překážející prkna. Projděte dveřmi a sestupte po schodech dolů do sklepa.

Wine Cellar

Sestupte dolů do sklepa a jděte rovně. Dojdete k závalu, který budete muset nějak odstranit. Prozkoumejte regál vlevo a seberte laboratorní nádobu, olejničku a dokument Emma´s Diary. Vpravo od závalu je ještě jeden zával, kde můžete ze země sebrat křesadlo. Pokračujte do chodby směrem vpravo. Dojdete do další části sklepení, kde je spousta vinných sudů. Na středové přepážce seberte křesadlo a v regálu vpravo laudanum. Vstupte do dveří vpravo a v malé místnosti seberte pod zavěšeným vepřovým ze země další křesadlo. Ještě jedno křesadlo se nachází v regálu kousek vpravo. Vyjděte ven do místnosti se sudy a dejte se vpravo. Dojdete do další o něco menší místnosti. Zde seberte u závalu ze země další křesadlo. Jděte do vzdálenější části místnosti a z polic seberte Glycerin a olejničku. Ze stolu vpravo pak dokument Experiments with Nitroglycerin. Nyní se vydejte zpět do místnosti se závalem. Z druhé strany rozrazí dveře monstrum. Nějak se ho zbavte a vstupte do tohoto nově zpřístupněného vchodu. V první místnosti nic není. Jděte vpravo dál do další místnosti. Hned za vchodem do místnosti prozkoumejte regál po pravé straně a seberte Nitric Acide. Dále prozkoumejte psací stůl a seberte dokument A Note on Mixing Chemicals. Obě sebrané chemikálie zkombinujte v inventáři s laboratorní nádobou a získáte tak Nitroglycerin. Jděte k závalu, kde položte nádobu s výbušninou na zem. Z dálky hoďte na nádobu nějaký předmět, aby zčervenala. Běžte rychle do bezpečné vzdálenosti, aby vás výbuch nezranil. Až se vám uvolní cesta, projděte dál, sestupte po schodech dolů a vstupte do dveří vedoucích do vězení.

Prison

Nacházíte se tedy v podzemním vězení. Rovně před vámi je mříž zamčená masivním zámkem. Dejte se do chodby vlevo a vstupte do dveří vpravo. Vlevo na zemi u převráceného stolu leží olejnička a dokument Prisoner´s Diary. Vyjděte zpět do chodby a vstupte do místnosti přesně naproti. Zde jsou ostatky vězňů a vpravo na malé stoličce leží křesadlo. Vyjděte zpět do chodby, dejte se vlevo a na rozcestí opět vlevo. Abyste nezabloudili a nztratili orientaci, je dobré jít stále jedním směrem, v tomto popisovaném případě tedy vlevo. Po levé a po pravé straně, jsou ve výklencích a v otvorech ve zdích zasunuty dřevěné bedny, které připomínají rakve (ačkoliv pro tento účel mi připadají poněkud krátké). V každém případě ve výklenku vpravo je za jednou z beden ukryté křesadlo. Jděte chodbou zpět a opět zahněte vlevo. Po levé straně jsou dveře, za kterými se ozývá úpění. Ty jsou zamčené. Vstupte tudíž do dveří na konci chodby a v místnosti za dveřmi seberte vlevo křesadlo. Postel v místnosti skrývá úzký vchod do podzemí. Odtáhněte postel a slezte po žebříku dolů. Prolezte nízkým tunelem až na rozcestí, kde seberte ze země dláto, které následně v inventáři zkombinujte s kladivem a získáte tak kladivo a dláto. Ještě můžete sebrat ze země dokument My Final Words. Podzemní chodba se zde rozdvojuje, avšak oba konce jsou slepé, takže se vydejte stejnou cestou jak jste přišli a vylezte po žebříku nahoru. Držte se opět vlevo a dojdete ke kanalizační mříži, na které leží křesadlo. Další křesadlo je ve výklenku vpravo. Držte se dál vlevo a měli byste dorazit k zamčené mříží, o které jsem již psal výše. Použijte na zámek dláto s kladivem. Za vámi se objeví monstrum, které vás začne pronásledovat. Utíkejte vpřed a zahněte do místnosti vpravo, kde je vzadu v reálu olejnička. Vraťte se zpět do chodby a po točitých schodech vyjděte nahoru, kde projděte dveřmi vedoucími do laboratoře.

Laboratory

Jděte na rozcestí a dejte se nejprve vlevo. Hned za rozcestím je po pravé straně knihovna plná knih a mezi nimi křesadlo. Po levé straně jsou zatím nepřístupné dveře vedoucí do Equipment Storage. Vstupte do dveří vpravo a vlevo z regálu seberte cívku čtyřfázové amplitudy. Dále seberte ze stolu velkou olejničku a dokument Elevator Operation. Poté otevřte malou truhlu vpravo vedle stolu a z ní seberte Storage Key. Nakonec prohledejte skříňku se zásuvkami vpravo a seberte křesadlo a dokument Robert´s Personal Diary, Entry 1. Vyjděte ven z místnosti a dejte se po chodbě směrem vpravo. Vlevo je několik výklenků s mrtvolami. V posledním výklenku najdete křesadlo. Vpravo za rohem je samotná laboratoř. Zde seberte vpravo ze stolu laboratorní nádobu a rovněž dokument Prisoner Escape. Vlevo na polici je ještě laudanum. Nyní opusťte laboratorní místnost a dejte se chodbou jak jste přišli. Jděte přes rozcestí rovně a dojdete k výtahu, který zatím nefunguje. Vstupte vpravo do dveří vedoucích do Machine Room.

Machine Room

Tady toho zatím moc nepořídíte, protože výtah zatím nelze zprovoznit. Na to nemáte dostatek potřebných předmětů v inventáři. Přece tu však jednu důležitou věc je nutné udělat. Nejprve vpravo z police seberte křesadlo. Poté vstupte do dveří před vámi a pokračujte dál vlevo, kde je v zemi šachta připomínající studnu. Slezte opatrně po žebříku dolů. Otočte ventilem na potrubí a nedaleko uvidíte jak z potrubí kape olej. V inventáři máte prázdnou nádobu, kterou umístěte pod kapjící olej a získáte tak nádobu s olejem. Nyní vylezte po žebříku zpět nahoru a vraťte se do laboratoře.

Laboratory

Nyní laboratoří jen proběhněte ke dveřím vedoucích do Equipment Storage, o kterých jsem se zmiňoval výš. V inventáři použijte olej na klíč, čímž ho naolejujete. Nyní použijte klíč na dveře a vstupte dál.

Equipment Storage

Nejprve prozkoumejte podezdívku ve středu místnosti a najdete 2 křesadla. Vstupte do dveří vpravo a v další místnosti seberte ještě jedno křesadlo. Ještě další křesadlo leží pod velkým ozubeným kolem v pravém rohu. Sebrat ho je však trochu problematické. Abyste ho sebrali musíte odsunout velké ozubené kolo stranou. Uchopte nějaký malý předmět, a až ho budete držet ve vzduchu, mlaťte jím do velkého ozubeného kola na podlaze tak, abyste ho odšoupli. Až se vám podaří kolo odsunout, budete konečně moci křesadlo sebrat. Vpravo na stole pak leží olejnička a dokument My Testament to Sanity. Vraťte se zpět do předchozí místnosti a přímo naproti vám se zpřístupnily další dveře. Tady pozor na figuríny, které vás začnou obkličovat. V místnosti najdete vlevo křesadlo, další křesadlo je pod převráceným regálem o kousek dál. Ze stolu pak seberte Storage Key a také dokument Robert´s Personal Diary, Entry 2. Nyní se opět vraťte do předchozí místnosti a klíč použijte na dveře vlevo. Projděte do spoře osvětlené místnosti, kde vlevo z police seberte cívku cyklického průtoku. Nyní se stejnou cestou, jak jste přišli vraťte zpět do laboratoře.

Laboratory

Opět laboratoří jen proběhněte. Dejte se vlevo a vstupte na konci chodby do dveří, které vedou do Torture Cells.

Torture Cells

Vlevo od vás je na malém stolku olejnička. Vstupte dveří vlevo, projděte krátkou chodbou a následně vstupte do dalších dveří, které vedou do mučící místnosti. Prozkoumejte měděného býka, což ve vás vyvolá halucinace, ve kterých se octnete uvnitř býka. Počkejte až halucinace odezní a u zadních nohou býka seberte 2 křesadla. Z podlahy mezi býkem a vchodem seberte část vrtačky (1/3). Vraťte se zpět do hlavní chodby a nyní se dejte do dalších dveří vlevo. Jděte stále rovně a vstupte do dveří na konci. Prozkoumejte dřevěnou pannu a opět bude následovat halucinace, ve které se octnete uvnitř panny. Poté seberte ze země další část vrtačky (2/3). Na zemi u klecí ještě leží dokument Part of my Revenge, který rovněž nezapomeňte sebrat. Vyjděte z místnosti do spojovací chodby a můžete prozkoumat osvětlené dveře vlevo. Za nimi se ozývá hlas. Dotyčný vás nechce pustit dovnitř, takže v tomto případě budeme muset užít nasilí. To však uděláme až za chvíli, protože nejprve musíme najít všechny části vrtačky. Vyjděte zpět do hlavní chodby a dejte se do dalších dveří vlevo. Octnete se v další mučící místnosti, kde vlevo z komody seberte křesadlo a poté prozkoumejte pilu na stole vpravo. Opět bude následovat halucinace, po jejímž skončení seberte poslední část vrtačky (3/3). Nyní se vydejte zpět k zamčeným dveřím, zpoza kterých se ozýval hlas. Části vrtačky spojte v inventáři dohromady a ztískáte tak příruční vrtačku. Vrtačku použijte na dveře. Otevřte dveře, vstupte do místnosti a – místnost je opět prázdná (stejně jako v DLC La Caza pokud jste již hráli). Ze stolu seberte dokument Robert´s Personal Diary, Entry 3. Dále prozkoumejte knihovnu vlevo a seberte křesadlo. Na jedné polici je za knihami, které je nutné vyjmout, cívka trojitého průtoku, tak ji rovněž nezapomeňte sebrat. Nyní projděte dveřmi zpět do hlavní chodby a poté rovně před vámi dveřmi zpět do laboratoře.

Laboratory

Opět tímto levelem jen proběhněte, a to konkrétně na opačný konec, kde vpravo vstupte dveřmi do úrovně Machine Room

Machine Room

Vstupte do dveří vlevo a do zařízení umístěte všechny tři barevné cívky, a to v pořadí: zelená, modrá, červená. Tím jste si konečně zprovoznili výtah. Vraťte se dveřmi zpět do laboratoře.

Laboratory

Vpravo nastupte do výtahu a zatáhněte za páku. Bude následovat dlouhá jízda výtahem směrem dolů. Nakonec výtah zastaví a vy budete moci vystoupit.

Ending

Po zastavení výtahu otevřte výtahové dveře a vystupte z kabiny. Vlevo na postavci lví sochy je olejnička. Nyní jsou před vámi troje dveře. Levé jsou zatím nepřístupné, za dveřmi rovně je zamčená mříž, přes kterou se zatím rovněž nedostanete. Vstupte tudíž do dveří vpravo. Nyní jste v místnosti, kde vede most nad jakýmsi modrým oparem. Přejděte přes most, přeskočte přes díru v zemi a na druhé straně vstupte do chodby. Proběhněte dlouhou temnou chodbou a dostanete se na jakýsi podzemní hřbitov. U některých hrobů je možné si přečíst, kdo je v nich pohřbený. Vlevo na konci seskočte do vykopané jámy a seberte Orb Room Key. Vylezte z jámy ven (jde to jen z jedné strany a to ve směru ke dveřím) a prchejte co vám nohy stačí. Začne vás pronásledovat červený sliz, se kterým jste se už setkali v základní hře. Přeskakujte přes překážky a padající sochy, přejděte přes most nad oparem a nyní se dejte do dveří vpravo. Získaným klíčem si odemkněte mříž a vstupte do Orb Room. Vlevo je truhla, kde jsou váčky s tolary. Všechny je sesbírejte. Poté jděte k oltáři a dotkněte se ho. Počkejte až koule exploduje a poté ze země v pravém předním rohu seberte Orb Shard. Zároveň se vám otevřela malá truhla po pravé straně, ze které vyjměte páku a neste ji směrem do první místnosti na křižovatku cest. Umístěte páku do mechanismu vedle pravých dveří a poté za páku zatáhněte. Vstupte do místnosti, kde je několik vězeňských kobek. Vězeň ležící v kobce před vámi na vás promluví. Počkejte až do konce, co se bude dít a tím hra končí.

Přesněji řečeno tím hra tak úplně nekončí, protože Emmy dobrodružství pokračujte v dalším DLC jménem Amnesia: The Dark Descent – Emma´s Story, Part 2: Emma´s Nightmare.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

Screenshot

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář