Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Endless Insomnia

Autor návodu-Michal Paclt  (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Bolestivé vzpomínky a utrpení vás sžírají zevnitř. Po smrti vaší ženy jste ztratili chuť do života a nedaří se vám na prožité hrůzy zapomenout. Je jen jediná možnost – postavit se svým vlastním děsům a nočním můrám. Co vás asi čeká na konci. – Toto je úvod do dalšího DLC ke hře Amnesia. Ve hře nelze po smrti obživnout, takže v případě, že zemřete, musíte si načíst poslední uloženou pozici. Adventurní složka je na poměry Amnesie dost obtížná, takže jistě osloví i náročnější hráče. Navíc jsou zde přítomny i vedlejší úkoly, tajné lokace s vedlejšími předměty a další. Jedná se v mnoha směrech o opravdu netradiční a velice zajímavé DLC. Nezapomeňte si zahrát i Endless Insomnia – Outro, což vlastně dobrý konec hry. Návod na jeho instalaci najdete na začátku kapitoly s touto hrou.

PŘIŘAZENÉ HRY

Endless Insomnia

Endless Insomnia – Outro

STATISTIKY (prozatímní)

Ve hře je poměrně dost křesadel, což je kvůli tomu, že lucernu seberete až někdy za půlkou hry. Oleje do lampy je pak poměrně dost. Obou druhů lektvarů je slušné množství, jen dokumentů tentokrát mnoho není.

Endless Insomnia / Endless Insomnia – Outro

předmět v inventáři – 32 / 1

předmět získaný kombinacemi – 2 / 0

dokument – 8 / 0

olejnička – 10 / 0

velká olejnička – 2 / 1

křesadlo – 58 / 2

laudanum – 13 /1

lektvar zdravého rozumu – 14 / 1

ENDLESS INSOMNIA

Po skončení úvodní animace běžte k projektoru a uvnitř najdete váček s 10 tolary. Pokračujte do nedalekého výklenku, který trochu připomíná výtahovou kabinu a uvnitř seberte křesadlo. Přenesete se doprostřed lesa. Běžte za světlem a seberte dokument Wellcome, Dreamer! Nakonec se octnete ve skříni. Po chvíli půjdou dveře skříně otevřít, tak vylezte a jděte do bílého světla.

Octli jste se v dlouhé chodbě. Na římse za vámi je křesadlo. Vpravo mezi sudy je váček s 25 tolary. Odstraňte předměty od levé stěny a odklopte poklop ve stěně. V přihrádce je Storage Key a měšec s 50 tolary. Vpředu v místnosti je jakýsi předmět, kde zřejmě něco chybí. Úplně vzadu je bonusová truhla, u které se vám objeví nápis kolik vám ještě zbývá nasbírat tolarů. Momentálně se do ní tedy nedostanete. Hned vedle seberte měšec s 50 tolary, 2 váčky s 25 tolary a 3 váčky s 10 tolary. Vraťte se zpět do chodby a klíčem si odemkněte dveře vlevo. Ve skladišti seberte vpravo ze skříňky část koule a vpravo v rohu je rakev, jejíž víko odklopte a seberte lektvar zdravého rozumu. Vlevo v regálu je váček s 25 tolary a blíž ke dveří ve stojanu na vinné lahve je ještě další váček s 25 tolary a 4 váčky s 10 tolary. Na vrcholu stojanu je Hollow Needle (což zdola není vidět, takže si musíte povyskočit). Vyjděte ven a nyní vstupte do dveří naproti. V krátké chodbě je vpravo pohovka a pod ní měšec s 50 tolary. Vlevo na pianě leží váček s 10 tolary a vlevo od piana prohledejte skříňku – najdete měšec s 50 tolary a 2 váčky s 10 tolary. Vpravo od piana je almara a v ní váček s 25 tolary. Pod stolem vpravo je ještě křesadlo. Jděte do druhé části místnosti a vpravo ze stolu seberte váček s 25 tolary a vlevo za bednami leží na zemi váček s 10 tolary. Jděte ke krbu vpravo a otevřte mřížku u ohniště. V ohništi je část koule. Vlevo od vás leží na zemi další křesadlo. U levé stěny je nástěnky, na které je připnutý dokument Gameplay Tip. Pokračujte na konec místnosti a vpravo z police seberte 2 měšce s 50 tolary. Nakonec odtáhněte postel na stranu a seberte Bedroom Key. Jděte zpět do chodby, kde si klíčem odemkněte další zamčené dveře. Vlevo z postele seberte měšec s 50 tolary. Ve skříňce vpravo je křesadlo. Poté prohledejte přihrádku psacího stolu a seberte 2 váčky s 25 tolary a váček s 10 tolary. Přistavte si bednu k regálu vlevo a z horní police seberte ještě váček s 10 tolary. Na stěně je skříňka, na kterou použijte jehlu z inventáře a seberte z ní část koule. Nyní máte všechny tři úlomky koule a můžete se vrátit do chodby, kde do podivného stroje vložte všechny tři části. Nakonec prohledejte BONUSOVOU TRUHLU, protože v tuto chvíli byste už měli mít potřebný počet tolarů. Seberte z ní A Strange Key. Vložením tří úlomků koule do stroje  jste si odemkli dveře do další úrovně. Je to v té chodbě, ze které vyrazilo monstrum. Vlevo vyrazí ze dveří monstrum. Vyhněte se mu, projděte do chodby, ze které vyšlo, a vstupte do dveří.

Po straně chodby je regál s košilemi. Dole pod regálem leží na zemi křesadlo (je to schované). Po straně je na vrcholu jednoho z regálů hliněná nádoba. Rozbijte ji a získáte lektvar zdravého rozumu. Projděte chodbou a vstupte do místnosti, kde je vpravo za květináči oltář. Odházejte květináče a seberte další lektvar zdravého rozumu. Poté jděte na konec místnosti, kde je stojan s přihrádkami. V jedné je křesadlo. Když odházíte tubusy dole, najdete Bathroom Key. Nyní jděte do rohu místnosti, kde je truhla. Otevřte truhlu a seberte z ní Kitchen Key a ladaunum. Běžte ke schodišti a přímo naproti němu jsou dveře, které si odemkněte klíčem. V kuchyni prohledejte skříňku vpravo a seberte křesadlo. Úplně vzadu leží na stole dutá jehla. Dveře hned vedle is odemkněte klíčem, který jste sebrali v minulé úrovni z bonusové truhly. Spižírna je malá SECRET AREA. Z regálů seberte OLEJNIČKU a 3 křesadla. V horních policích je ještě laudanum a lektvar zdravého rozumu. Vyjděte z místnosti a nyní se dejte úzkou temnou chodbou přímo pod schodiště, kde jsou otevřené dveře koupelny. Dveře za sebou zabouchněte a nejlépe zamkněte, protože máte v patách monstrum. Nahoře na regálu je láhev, pro kterou si vyskočte. Z okenní římsy seberte Treasure Chest Key. Na chodbě by už měl být klid, takže u prahu dveří seberte opět Bathroom Key, kterým si dveře opět odemkněte. Vraťte se do velké místnosti a vlevo na stole je malá truhla. Odemkněte ji klíčem, který jste našli v koupelně na římse a v tom okamžiku se objeví další monstrum. Z malé truhly seberte My Office Key a poté se dejte v přikrčení do chodby, kde si tímto klíčem odemkněte další dveře po levé straně a vstupte do kanceláře. Vlevo na nástěnce je dokument Gameplay Tip 2. Vlevo je velká truhla a v ní křesadlo. Vpravo je v knihovně za knihou schovaný Guestroom Key. Vyjděte na chodbu a zjistíte, že dveře vlevo na konci chodby jsou vyražené. Vstupte do pokoje pro hosty a zpod postele vytáhněte křesadlo. Otevřte přihrádku skříňky co stojí uprostřed a vezměte si kladivo. Vyjděte zpět do chodby a poté jděte do místnosti, kde jsou dveře zatlučené prkny. Použijte na prkna kladivo a budete moci pokračovat do další úrovně.

Jste venku v zahradě před budovou. Na stromě, pod kterým stojí žebřík, je SECRET AREA. Pomocí žebříku musíte vyskočit na větve stromu. Rozběhněte se a pohybujte se přískoky po žebříku. Z vrchu žebříku byste se měli odrazit a doskočit na větve stromu. Na stromě jsou pověšené různé předměty. Celkem je tu: 3 laudanum, 3 lektvary zdravého rozumu a 7 křesadel. Sebrání některých předmětů však může být značně problematické. Po větvích se dá špatně pohybovat, protože strašně kloužou. Sám jsem to dělal asi půl hodiny než se mi všechny podařilo vysbírat. Poté jděte vpravo za budovu, projděte dlouhým úzkým průchodem a na konci je SECRET AREA – 2 křesadla. Vraťte se před dům a prozkoumejte studnu, ve které je HIDDEN CHEMICAL. Poté se běžte podívat ještě okolo domu na druhou stranu a uvidíte divokého psa. Běžte zpět a vraťte se ke dveřím, kterými jste vešli. Na terase jsou dvě malé bedničky. Odneste je do nejvzdálenější části zahrady, kde je ohrada nižší. Postavte obě bedničky na sebe a přeskočte přes ohradu ven. Běžte podél ohrady vpravo a poté rovně do lesa.

Octli jste se jakémsi hradu či co to je. V koutě je komoda a v její horní zásuvce křesadlo. Další křesadlo je v kamnech. Vyjděte po schodech nahoru a klikněte na knihu na konci ochozu. Poté vstupte do dveří na ochozu. Otevřte vlevo padlou skříň a seberte OLEJNIČKU. Když nadzvednete i horní půlku dveří, budete moci sebrat ještě křesadlo. Na krbové římse vlevo je další křesadlo. Vezměte židli a prohoďte ji oknem. Vylezte ven a z výš položené plošiny seberte Bedroom Key. Vpravo v koutě za kamením je laudanum. Vraťte se zpět do haly, sejděte po schodech dolů a vstupte do zdobených dveří vpředu, které vedou do strojovny. Vpravo na stole je OLEJNIČKA, v zásuvce komody je křesadlo, vlevo pod stolem laudanum, na dalším stole vlevo další křesadlo (za ošatkou) a v kleci mezi bednami najdete HIDDEN CHEMICAL. Vraťte se ke schodišti, kde se vám už předtím zpřístupnily dveře vlevo. Vstupte do krátké chodby a z modré pohovky seberte křesadlo. V proskleném stolku vpravo je dokument Changed Bahaviour. Dveře na konci chodby jsou zamčené. Vraťte se do haly se schodištěm a v tuto chvíli by už měl na zemi pod schodištěm ležet Main Corridor Key. Jím si odemkněte dveře v chodbě a vstupte do další, tentokrát mnohem větší chodby. Vpravo na stole leží křesadlo. Klíč z inventáře použijte hned na další dveře vlevo a vstupte do ložnice. Hned za dveřmi vpravo je další křesadlo a na komodě vlevo je ještě jedno křesadlo. V zásuvce psacího stolu najdete laudanum. Nyní si dejte židli na psací stůl a vyskočte nahoru. Přeskočte na stříšku postele, což je SECRET AREA – OLEJNIČKA a 2 křesadla. Nakonec odtáhněte koberec na podlaze na stranu a seberte Bathroom Key. Vraťte se do chodbu a jehlou z inventáře odemkněte poslední dveře vpravo. Vzadu jsou dveře zatlučené prkny a zaházené haraburdím. Postavte na sebe několik beden, abyste z vrcholu prvního regálu mohli sebrat Metal Drill. Do dveří se zatím nedostanete, takže se vracejte zpět. Podívejte se nahoru a uvidíte několik příčných trámů. Po nich se dá lézt jako po žebříku a je možně přeskakovat z jednoho na druhý. Na horním trámu je HIDDEN CHEMICAL. Seskočte dolů, vraťte se do chodby a odemkněte si klíčem dveře hned naproti. Ze stolku seberte dřevěný kbelík a z police stolku laudanum. Na okenní římse je ještě křesadlo. Kbelík použijte na vodu a získáte tak kbelík s vodou. Prozkoumejte obraz vaší matky a jděte zalomcovat dveřmi. Zjistíte, že jsou zabouchnuté a zamčené. V tom okamžiku se ve vodě objeví vodní příšera. Klíč vám spadne do vody. Je těsně vedle okraje fontány, takže ho vylovte a získáte znovu Bathroom Key. Odemkněte si dveře a vraťte se na chodbu. Nyní jděte známou cestou zpět do haly se schodištěm, vyjděte po schodech nahoru a vstupte do místnosti, kde jste rozbíjeli okno. Na hořící krb použijte kbelík s vodou a poté seberte z ohniště Pantry Key. Určitě jste si všimli, že na ochoze monstrum probouralo dveře, které byly předtím zamčené. Vstupte do této místnosti a seberte ze židle vpravo OLEJNIČKU. Poté prohledejte přihrádku psacího stolu a konečně seberte lucernu. V jedné ze zásuvek jsou ještě 2 křesadla. Nakonec prohledejte knihovnu a najdete za knihou ukrytý Steel Key. Po jeho sebrání monstrum zmizí, takže můžete klidně vyjít ven. Sejděte po schodech dolů a dejte se opět vpravo do chodby. Klíčem si odemkněte druhé dveře vpravo a vstupte. Dveře se za vámi zabouchly a jste v pasti. Vlevo je na zemi květináč, který rozbijte, protože je v něm ukrytý lektvar zdravého rozumu. O kousek dál vpravo je prosklený stolek a v něm křesadlo. Z pohovky seberte ještě laudanum. Další lektvar zdravého rozumu je v komodě a pod stolem u okna je další křesadlo. Úplně v rohu je Ladder. Nyní si všimněte doutnajícího svícnu vpravo od velkého obrazu. Zatáhněte za něj a almara vlevo se otevře. Seberte z ní páčidlo. K té samé skříni si přistavte nějakou židli a s výskokem uchopte páku, která leží nahoře. Pákový mechanismus je vlevo dole pod velkým obrazem. Vložte do něj páku a zatáhněte směrem dolů. Ve stropě se odklopí poklop. Použijte na otvor nahoře žebřík a tím ho upevníte na místo. Nyní můžete vylézt nahoru. Nahoře je přízračné monstrum. Jakmile zaútočí na vás, zmizí. Problém by ale mohl nastat pokud vás uhodí ještě dřív než zmizí. V tom případě vás zabije. Takže se zachyťte žebříku, kousek po něm vylezte a rychle se zase pusťte. Až bude monstrum pryč vylezte normálně nahoru a prohledejte skříň – najdete OLEJNIČKU. Vlevo seberte dokument Following the Dark Trail. Za sudy jsou ukrytá 2 křesadla. Nakonec otevřte truhlu a stiskněte v ní tlačítko. Slezte dolů a nyní už můžete dveřmi normálně vyjít ven. Jděte vlevo na konec chodby, kde si posledním zbylým klíčem z inventáře otevřte dveře vlevo. Vlevo za sudem je křesadlo. Projděte do místnosti, což je vlastně SECRET AREA. V regálu vlevo je další křesadlo, o kousek dál v ošatce na stole 3 křesadla a u hořící svíčky na zemi ještě jedno křesadlo. Mezi policemi regálu co leží poražený na zemi je OLEJNIČKA. Vraťte se do chodby běžte na její konec, kde vylomte dveře pomocí páčidla. Ze země znovu seberte páčidlo. Vyjděte po schodech nahoru a vše se začne otřásat; jakoby se chodby kolem vás začaly hroutit. Shora na vás vyběhne monstrum. Rychle utíkejte dolů a schovejte se za dveře. Počkejte až monstrum přejde a poté jděte do chodby, kde jsou dveře zatlučené prkny. Musíte počkat až se vám objeví zpráva, že jste slyšeli nějaký hluk na schodišti. Poté se vraťte na toto schodiště, vyjděte nahoru a monstrum, které uvidíte, se vám rozplyne před očima. Vlevo na zemi leží křesadlo a v polici regálu vpravo je další křesadlo. Nyní už můžete vstoupit do dveří a konečně opustit tuto ďábelskou úroveň.

Vlevo je mříž zamčená na zámek. Přes tu se budete muset nějak dostat. Prozkoumejte blízký regál a seberte křesadlo. Dveře vpředu vylomte páčidlem a vstupte do místnosti s mnoha regály. V jednom regálu po levé straně je OLEJNIČKA. V dalším regálu po pravé straně je další křesadlo. V rohu vlevo je truhla a v ní Parlour Key a lektvar zdravého rozumu. Běžte zpět do chodby, kde jste začínali a odemkněte si dveře vlevo. V místnosti seberte z nástěnky kladivo a z přihrádky psacího stolu OLEJNIČKU. Vraťte se zpět do místnosti, kde je truhla v koutě. Vpravo se dá prolézt mezi regály. U beden vpravo je laudanum a 2 křesadla. Odtahejte bedny a v podlaze je kruhová šachta zatlučená prkny. Použijte na prkna kladivo a tím prkna zničíte. Toto je vstup do bonusových prostor. Tam má smysl chodit jen v případě, že nasbíráte všech 5 bonusových chemikálií. Mně se podařilo nasbírat jen 4, takže vám toho mnoho neřeknu. V každém případě šachta vede na rozcestí a v levé odbočce je OLEJNIČKA. Vylezete v podzemní místnosti, kde v mučící panně najdete lektvar zdravého rozumu a 2 křesadla. Ze stolu seberte dokument Player Hint 3, ve kterém se píše o bonusových předmětech. Na podstavec je třeba umístit celkem 6 bonusových chemikálií tří různých barev. Jedna červená chemikálie je už na místě, takže zbývá umístit 5. Dvě truhly, ke kterým vedou barevné čáry, skrývají v sobě další truhly. Na dně nejmenší je vždy tlačítko. Stisknutím obou tlačítek odemknete dveře do bonusové úrovně. V tuto chvíli však minimálně jednu chemikálii ještě nemáte, takže se vraťte zpět nahoru do místnosti s regály. Prolezte opět mezi regály a podívejte se na trámy nahoru. Na jednom místě je vidět žebřík. Povyskočte si a zachyťte se žebříku. Vylezte až nahoru a dejte se vpravo po trámu. Jděte po trámu po obvodu místnosti. Vlevo je na konci jednoho trámu křesadlo. Na konci je malá plošina s truhlou, což je SECRET AREA. Na truhle je připíchnutý dokument Mysterious Mechanism a uvnitř truhly je laudanum a lektvar zdravého rozumu. Nyní když se podíváte pod sebe, uvidíte na jednom trámu páku. Seskočte tam a za páku zatáhněte. Pokud se netrefíte a spadnete až dolů, tak znovu vylezte po žebříku, ale jen do půlky a přeskočte na trám vlevo, ze kterého skočte vlevo na vrchol regálu. Z tohoto místa na páku už snadno dosáhnete. Seskočte dolů a vydejte se směrem na začátek úrovně. Po pravé straně je skříň, která byla předtím zamčená a kterou jste si otevřeli pákou. Uvnitř skříně je sud s kyselinou, na který použijte sklenici z inventáře a získáte tak nádobu s kyselinou. Pokračujte na začátek úrovně a jděte k zamčené mříži vpravo. Použijte na zámek mříže nejprve kyselinu, poté kladivo a cesta dál je volná. Jděte vlevo do slepé chodby, kde kape olej, a seberte laudanum. Vraťte se zpět a pokračujte rovně do větší místnosti. V mezeře mezi lvími sochami je lektvar zdravého rozumu a křesadlo. Pokračujte dál a vstupte do dveří rovně před vámi. Vlevo je na stěně obraz, který je možné odstranit. Za ním je výklenek a v něm laudanum. V pravé části místnosti je vlevo v regálu křesadlo a na stěně je další obraz, který je možné sundat. Za ním je další výklenek a v něm páčka. Otočte páčkou vpravo dolů a regál po vaší levici se odklopí. Obejděte regály a zjistíte, že za regálem je děravá zeď. Hoďte několikrát nějaký předmět proti zdi a díra se zvětší. Hned vpravo v regálu je světlá kniha, za kterou zatáhněte. Můžete se nyní vrátit k mříži, kde jste předtím používali kyselinu. Ze zdi vpravo spadl obraz. Za ním je výklenek a v něm HIDDEN CHEMICAL. Vraťte se k děravé zdi a prolezte dírou. Vlevo z okenní římsy si seberte křesadlo. V bazénku uprostřed místnosti je VELKÁ OLEJNIČKA. Vpravo vzadu na zdi je ventil, který je však zaseknutý. Klikněte na něj a nyní jděte do slepé chodby, kde kape olej (výše jsme o tom psal). Použijte sklenici z inventáře na olej a poté seberte nádobu s olejem. Vraťte se do tajné místnosti, namažte olejem ventil a poté jím otočte až na doraz. Ventil se pomalu otáčí zpět, což znamená, že se někde dveře zavírají. Rychle vyběhněte ven do chodby a jděte k mříží, kterou jste vstoupili. Vpravo jsou těžké padací dveře. Podlezte pod nimi než se úplně zavřou. Vyjděte po schodech nahoru a vpravo vedle dveří seberte VELKOU OLEJNIČKU. Sejděte opět dolů a pod schody je další ventil. Tento ventil otvírá ještě dvoje další padací dveře. Jedny jsou vlevo a dole pod schody, do kterých povede vaše další cesta. Ty druhé jsou v místnosti, kde jste šplhali po trámech. Ale k těm se při nejlepší vůli doběhnout nedá. Na to jsou příliš daleko. Otočte tedy kolem opět nadoraz, vyjděte ven do chodby, dejte se vlevo a poté vlevo dolů po schodech. Vběhněte rychle do zavírajících se dveří. Nyní jste se octli ve velké místnosti s kolonádami po stranách. 3 minuty vás bude pronásledovat monstrum a vy musíte zůstat naživu. Mně se osvědčila taktika běhat stále dokola po cestě mezi sloupy a stěnami. Po třech minutách monstrum zmizí a odemknou se vám jedny z dveří, které vedou z místnosti. Projděte jimi a vlevo si z police seberte křesadlo. Poté vyjděte po točitém schodišti a octnete se na ochoze nad místností, kde jste absolvovali honičku. Dejte se vpravo a vstupte do dveří. V chodbě vyrazí ze dveří monstrum a zabije vás. Nebraňte se; nemá to smysl. Tím jste došli na špatný konec hry.

ENDLESS INSOMNIA – OUTRO (Good Ending)

Pokud chcete dojít na dobrý konec hry musíte rozbalit pomocí WinRar soubor Ending ve hře. Zadejte heslo thereishope. Složku poté zkopírujte do Custom Stories ve hře. Outro pro Endless Insomnia je vlastně samostatnou hru, ale přímým pokračováním.

Poté co vás srazilo (nezabilo) monstrum v chodbě u ochozu, probíráte se v jakési temné pochmurné místnosti. V koutě je truhla a v ní 2 křesadla. Nedaleko je skříň, za kterou je na stěně páka. Za tuto páku zatáhněte. U stolu v jiné části místnosti leží v olejové louži lucerna. Nakonec ještě prohlédněte boxy na mrtvoly. V jednom boxu je bedna, kterou vyndejte, protože za ní je laudanum a lektvar zdravého rozumu. Přistavte si bednu a otevřte mříž levého horního boxu. Je tam ventil, který otočte až do konce a ten se bude opět pomalu otáčet zpět, což znamená, že ve vaší blízkosti jsou opět dveře, které se pomalu zavírají. Rychle jimi proběhněte a prozkoumejte mučící pannu vpravo – VELKÁ OLEJNIČKA. Pokračujte na most, kde se setkáte s vaším otcem. Řekne vám co musíte udělat, abyste se osvobodili od nočních můr. Běžte po mostě vpravo a na konci skočte dolů. A to už je opravdu konec hry.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář