Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – Number 7

Autor návodu: Michal Paclt (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se o výrazně nadprůměrný mód, který vám nabídne v mnoha ohledech velkolepý a neobvyklý zážitek. Hra je však poměrně obtížná a tudíž asi ne každému sedne. V neposlední řadě dokáže pozlobit několik nepříjemných bugů. Z tohoto důvodu přikládám k návodu bug saves, což jsou mnou modifikované uložené pozice.

  1. První uložená pozice je začátku hry a v inventáři máte zelený úlomek orbu. V jednom z následujících levelů totiž nefunguje jedna ze tří pák, kterými se otvírají padací mříže v přístupové chodbě k orbu.
  2. Druhá uložená pozice je přibližně v polovině hry na začátku jedné z úrovní. V předešlé úrovni (Dungeon – v české verzi Podzemí) se totiž skokem do jámy má načíst další úroveň, avšak toto se nemusí stát. Stává se to nejspíš tehdy, když v této úrovni uložíte hru a tato uložená hra se zřejmě poškodí. Snažte se tudíž tuto úroveň odehrát naráz a hru nepřerušovat. Pokud náhodou zemřete a přenesete se do kostela a poté zase nazpět, nevadí. Hlavně nesmíte ukládat hru. Pokud byste přesto měli tento problém, použijte mnou vyrobený save ze začátku následující úrovně. V inventáři budete mít všechny předměty z minulé úrovně, nemáte tam pouze dokumenty. Rád bych upozornil, že od tohoto okamžiku nesmíte zemřít, takže si hru často ukládejte. Pokud zemřete nebudete se už moci vrátit nazpět do původní úrovně, ve které jste zemřeli.

- - - - -

House

Po dlouhém úvodu se ocitáte v ložnici. Slezte z postele a ze stolu seberte dokument To the person that just woke up. Jděte ke komodě u postele a ze spodní zásuvky si vezměte Supposedly the Key of my Chamber Door. Klíčem si odemkněte dveře a vyjděte do chodby. Vpravo jsou dveře do strojovny, kde najdete dokument To Clark and Liza. Na panelu dejte první páčku nahoru, druhou a třetí dolů, čtvrtou a pátou nahoru a šestou dolů. Vraťte se do chodby a sestupte po schodech dolů. Jděte vlevo a naproti vám jsou otevřené dveře. Nadzdvihněte poklop, slezte dolů a na konci místnosti seberte ze stolu Orbpiece 1. Vraťte se nahoru a pokračujte do dveří vlevo. Ze stolu seberte dokument Behind the Portal. Pokračujte dveřmi vlevo do další místnosti, kde najdete na stole Study Room Key. V jídelně seberte ze stolu jídelní nůž a jděte do další místnosti. Použijte na jedno z prasat nůž. Seberte ze země páku a vložte ho do otvoru ve zdi vpravo od krbu. Zatáhněte za páku, což je nutné pro další postup. Vyjděte zpět do haly a jděte do dveří na druhé straně za schodištěm. Klíčem si odemkněte dveře vpravo a ze stolu seberte dokument 2 Houses? Poté vejděte do dveří do další úrovně.

Library

Vyjděte po schodech a uvidíte podstavec chráněný energetickými poli. Pokračujte po levém schodišti a následně do dveří vpravo. Vejděte do dveří vpravo a poté dveří vlevo. V regálu je na láhvích Altar Room Key 4. Tím si můžete odemknout dveře vpravo v předposlední chodbě. Je tam oltář, na který musíte něco vložit. Vraťte se na ochoz, jděte vpravo a vejděte do dveří vpravo. Pokračujte do dveří vlevo a poté do dalších vlevo. Použijte nějaký předmět na prosklený výstavní stolek a seberte Altar Room Key 3. Vyjděte zpět do chodby a za dveřmi naproti seberte ze stolu dokument David's Diary. Vraťte se do předposlední chodby a klíčem si odemkněte dveře vlevo. I zde je podstavec. Vydejte se zpět na ochoz a nyní jděte prozkoumat protější stranu. Vstupte do prvních dveří vlevo a poté do dveří vpravo. Klikněte na některé z dalších dveří a všechny se na chvíli uzavřou. Až se opět rozsvítí světla, budete moci pokračovat do dveří na konci chodby. V knihovně seberte z psacího stolu dokument Clark's Diary a v poslední uličce najdete v polici vpravo Altar Room Key 1. Vraťte se do první postranní chodby a klíčem si odemkněte dveře vpravo. Zde je další z oltářů. Vyjděte zpět na ochoz a nyní zbývá prozkoumat druhé dveře vlevo. Jděte do dalších dveří a poté ještě do jedněch vpravo. Na hromadě knih leží Altar Room Key 2. Vyjděte z místnosti a klíčem si odemkněte dveře vpravo. Zde je poslední oltář. Následně se vydejte do velké místnosti v hale, kde je podstavec chráněný energetickým polem. Prohlédněte si plánek na stole. Na něm vidíte kam a které předměty máte umístit. Zmíněné předměty leží na konci stolu. Odneste tedy všechny předměty na svá místa a poté seberte v hale z podstavce Presumabley A Key to a Door Downstairs. Jděte do první části haly a klíčem si odemkněte dveře vpravo. Projděte chodbou a za druhým ohybem vejděte do dveří vpravo. Jděte do dalších dveří vpravo a ze stolu seberte Small Rusty Key a dokument Clark's Diary 2. Vraťte se do haly a klíčem si odemkněte protější dveře. Projděte ke schodišti, sejděte po něm dolů a vstupte do dveří do další úrovně.

Basement

Sejděte dolů a z beden pod schody seberte 2 Tinderboxes z police regálu na láhve další křesadlo. Na nízké zídce je páka (1), kterou pohněte směrem nahoru. Pokračujte do chodby vlevo pod schody a v chodbě jděte do dveří vlevo. Vlevo a vpravo jsou 2 Tinderboxes a opodál na stolech Wine Cellar Key, dokument David's Diary 2 a další Tinderbox. Vzadu je na regálu páka (2), ale ta – zdá se – nefunguje. Jděte do dveří vlevo, projděte chodbou a dostanete do další větší místnosti. V místnosti najdete další páku (3). Klíčem si odemkněte dveře vlevo a vejděte do nich. Pokud vám fungují všechny tři páky, můžete jít na začátek pod schodiště, poté vlevo a vpravo odházejte předměty a na konci chodby je k sebrání Orpiece 2.

Wine Cellar

Vpravo najdete Lantern. Projděte do temné haly a seberte LARGE OIL POTION a Tinderbox. Dejte se vlevo, poté ještě jednou vlevo a vstupte do dveří na konci. Po pravé straně leží na stole dokument David's Diary 3 a Tinderbox. Vraťte se do chodby a pokračujte do dveří vlevo. Ze stolu seberte 2 Tinderboxes a vyjděte zpět do chodby. Nyní jděte stále rovně, vyjděte po schodech nahoru a v místnosti najdete SUD S OLEJEM (30% lucerny) a na římse LARGE OIL POTION. Vraťte se do haly, kde jste našli první olej a jděte stále rovně. Na křižovatce leží na sudech Tinderbox. Dejte se vpravo a na zemi najdete další Tinderbox. Vstupte do posledních dveří vlevo. Ve velkém sálu můžete později slézt dolů, kde je to zatopené a na velkých bednách najdete 3 Tinderboxes. Na druhé straně přejděte přes lávku z prken a vejděte do dveří. Na stole leží LARGE OIL POTION a v zásuvce ležící na zemi 2 Tinderboxes. Vyjděte do chodby a jděte do dveří vpravo. Lávku raději nezkoušejte překračovat, protože se zřítíte dolů. Na sudech vpravo však leží Tinderbox. Projděte na druhou stranu chodby a vstupte do dveří. Na stole vlevo leží Hammer a dokument Anne's Diary. Nyní se vydejte zpět do první chodby. Jděte přes hlavní rozcestí opět rovně, poté doprava a vyjděte po schodech nahoru (je tam sud s olejem). Musíte si pomocí dlouhého prkna udělat provizorní most přes zábradlí na protější ochoz. Na druhé straně seberte LARGE OIL POTION a Tinderbox a ve skříni je další Tinderbox. Jděte do sousední místnosti, kde najdete další LARGE OIL POTION a na bedně Tinderbox. Pokračujte do dveří vlevo, na prkna v podlaze použijte kladivo a seskočte do tunelu.

Complex

Vylezte z tunelu, jděte do dveří a poté sestupte po točitém železném schodišti. U mříže se dejte vlevo a poté se dostanete do velké haly. Za dveřmi vlevo je páka, za dveřmi vpravo rovněž a za dveřmi vpředu rovněž. Vraťte se do chodby a jděte do dveří vlevo. I zde najdete páku, za kterou zatáhněte. Vyjděte zpět do chodby a nyní jděte prozkoumat pravou chodbu. Nyní se raději držte stále vlevo (pro lepší orientaci). V první místnosti, do které přijdete najdete Tinderbox, u krbu OIL a vzadu na paletě další Tinderbox. V druhé místnosti najdete 2 Tinderboxes vpravo a na regálu vlevo další Tinderbox. Pokračujte na druhý konec dlouhé chodby, kde opět jděte vlevo. Přijdete do místnosti, kde je v regálu uprostřed OIL, vpravo na bedně Tinderbox, vlevo na regálu dokument Anne's Diary 3 a vzadu vlevo na jiném regálu další Tinderbox. V místnosti je pochodeň, kterou vyneste na chodbu a podpalte jí zabedněný vchod naproti. V místnosti seberte ze stolu Tinderbox a ze skříně Level Room 1 Key. Vraťte se do velké místnosti a jděte ještě do druhých dveří vlevo. V malé místnosti najdete v zásuvce komody Tinderbox. Vydejte se zpět do hlavní chodby, kde jsou po pravé straně zamčené dveře. Za nimi je poslední páka.

Passage

Jděte vlevo a vstupte do dveří. Z ošatky na stole seberte Storage Room Key, vraťte se do chodby a odemkněte si jím druhé dveře. Nyní vás bude pronásledovat obří valící se sud. Utíkejte co to jde a na konci chodby vejděte do dveří, které vedou do skladiště.

Storage Room

Jděte do dveří vpravo a poté do dalších vlevo. Ze stolu seberte dokument David's Diary 4, 2 laudanum, 2 Sanity Potions a ze stolního regálu a jeho okolí LARGE OIL POTION a 4 OILS. Pokračujte do dalších dveří a poté vejděte do dveří do další úrovně.

Forgotten Tunnels

Běžte stále rovně a přijdete na konec, kde jsou vlevo zamčené dveře. Jděte do dveří vpravo a poté stále rovně dlouhou chodbou a vejděte do druhých dveří vlevo. Ze stolu seberte Labyrinth Door Key a dokument David's Diary 5. Nyní se musíte stejnou cestou vrátit k zamčeným dveřím, které si klíčem odemkněte. Tato druhá část bludiště je ještě spletitější. Nejlépe se držte stále v jednom směru. Nakonec byste se měli dostat do dlouhé osvětlené chodby, na jejímž konci vlevo jsou dveře do další úrovně.

Labyrinth Nave

Pod vámi jev další labyrint, ovšem mnohem jednodušší. Zde stačí jednoduše se držet jedním směrem, v tomto případě vpravo. Na konci chodby úplně vpravo je truhla a v ní 3 Tinderboxes. Další dva vchody pod schodištěm můžete zcela ignorovat, protože na jejich konci nic není. Poté se dostanete do krátké slepé chodby, kde najdete v truhle další 3 Tinderboxes. Následně přijdete místo, kde je Orbpiece 3. Jinak v komplexu jsou jsou ještě další dvě bedny a v nich 6 Tinderboxes. Po sebrání orbu však zhasnou světla a v chodbách se objeví monstrum. Tady je trochu problém s orientací, takže pokud jste v minulosti pečlivě sbírali křesadla, rozsvěcejte si pochodně. Po sebrání orbu to chvíli trvá než světla zhasnou. Každopádně doporučuji, abyste si celou trasu od orbu k východu několikrát nanečisto proběhli, abyste si ji zapamatovali. Takže jakmile seberete orb, běžte co nejrychleji k východu. Pokud běžíte jedinou správnou cestou bez chyby, tak světla zhasnou v dlouhé chodbě a vlevo v chodbě je monstrum. Za ním vpravo je úzký průchod vedoucí do souběžné chodby vedoucí ke schodišti. Ale po průchodu průchodem uvidíte, že vlevo mezi chodbou a schodištěm se objevila zeď. Dejte se tudíž chodbou na druhou stranu, rozsvěcejte pochodně a dostanete se na křižovatku tvaru T. Vlevo je chodba s monstrem, takže jděte vpravo a o kousek dál vpravo je úzký průchod do malé postranní chodby. Na konci je bedna s křesadly. Právě vstup do této chodby je vázaný na odblokování zdi, která vám brání v návratu na schodiště. Nejprve jsem si myslel, že to souvisí s rozsvícením určitého počtu pochodní, ale není tomu tak. Takže až se vrátíte ke schodišti, vyjděte nahoru, projděte na konec mostu a vstupte do dveří do další úrovně.

Storage Tunnels

Jděte vpřed a propadnete se do země. Při pádu si bohužel rozbijete lucernu. Vyjděte po schodech nahoru a ze stolů vlevo posbírejte 4 Tinderboxes. Vezměte si pochodně a vyrazte do temných chodeb. Opět se držte vlevo, abyste nebloudili. V místnosti s vinnými sudy je na zemi Tinderbox. V místnost s regály najdete na jedné polici Another Key a u paty jednoho z regálů Tinderbox. Před monstrem si vystavte skrýš z předmětů a počkejte ža odejde. Pokračujte dál dveře si odemkněte klíčem. Ze stolu seberte dokument Unknown Note, ze země Tinderbox a z regálu další Tinderbox. Stiskněte tlačítko na stole. Nyní se dostáváte zpět do chodby s dveřmi do další úrovně. Jděte prozkoumat ještě protější chodbu a opět se držte vlevo. Na konci jedné z chodeb seberte Tinderbox. Na konci další chodby najdete A Key a v následující chodbě opět Tinderbox. Poté přijdete k zamčeným dveřím, které si odemkněte klíčem a v místnosti stiskněte tlačítko. Pak se dostanete ještě do jedné slepé chodby, kde je Tinderbox a následně se vrátíte na začátek. Projděte na konec a vejděte do dveří do další úrovně.

Prison

Uvnitř skříně visí A Key to a Prison Doors. Chodby se rozbíhají do třech směrů. Jděte vpravo a klíčem si odemkněte druhé dveře vpravo. V cele najdete v kbelíku Equipment Key. Vraťte se do chodby a jděte se podívat do centrální chodby, kde se táhne do jedné místnosti krvavý šmouha. Uvnitř najdete na stole dokument Prisoner'as Note. Vyjděte zpět do chodby a vzadu za třemi chodbami vybíhají další dvě užší. V té pravé jděte vpravo a klíčem si odemkněte dveře. Ve skříni leží rámová pila, kterou zvedněte a odneste do levé úzké chodby. Použijte ji na zabedněnou chodbu vlevo a poté vstupte do dveří do další úrovně.

Dungeon

Jděte rovně a na konci chodby vejděte do dveří vlevo. Sejděte po schodech a poté se dejte po točitém schodišti dolů. V mezipatře jděte do dveří vpravo a v chodbě do dalších vpravo. Na konci místnosti leží na polici Tinderbox. Vraťte se do chodby a vstupte do dveří naproti. Z psacího stolu seberte dokument David's Diary 6, z přihrádky Tinderbox a ze zásuvky další Tinderbox. Vyjděte zpět do chodby a vstupte do dveří na konci. Stiskněte tlačítko vlevo a tím si odemknete dveře vpravo. Projděte na konec a vejděte do dveří vpravo. Seberte Puzzle Key 1 a jděte kousek zpět, kde jsou vlevo zamčené dveře. Odemkněte si je klíčem a stiskněte tlačítko. Tím jste si odemkli dveře naproti v předchozím sektoru. Držte se vlevo a v koutě vlevo je tlačítko, které stiskněte. Vydejte se na druhou stranu a vpravo jsou nově odemčené dveře. Seberte Puzzle Key 2, kterým si odemkněte dveře na opačné straně tohoto sektoru. Projděte dveřmi a vstupte do dalších naproti, za kterými najdete Puzzle Key 3. Tím si odemkněte jedny ze dvou posledních dveří a za nimi najdete opět tlačítko. To odemkne poslední dveře a na konci dlouhé chodba je na zdi páka, za kterou zatáhněte. Nyní se vydejte zpět na točité schodiště a sestupte o další patro níž. Vstupte do chodby, kde se táhne krvavá šmouha. Za dveřmi vpravo je monstrum a také páka, za kterou je třeba zatáhnout. Vraťte se do chodby a vejděte do dveří naproti. Ze stolu seberte Lowest Level Door Key. Vydejte se zpět na točité schodiště, sestupte až úplně dolů a klíčem si odemkněte dveře. Jděte do dveří vlevo a na konci seberte Orbpiece 4. Vyjděte zpět do velkého sálu, jděte vlevo a skučte do kruhové jámy. Zde opět hra buguje a nenačte se další úroveň, takže pokud máte stejný problém, načtěte mnou vyrobený save 4. 6 2016 20:28.

Sewer

Jděte rovně a dostanete se do zlověstně vyhlížející místnosti. Prolezte nízkými chodbami vpravo a poté jděte do chodby, kde je monstrum. Na konci chodby jděte do dveří vpravo a poté dalšími se dostanete na ochoz, kde zatáhněte za páku. Vraťte se do chodby a vyjděte po schodech nahoru. Z regálu seberte A Pot Full of Acid. Vraťte se do chodby a dejte se do velké místnosti. Zde je ve stěně vpravo mřížový poklop zalepený slizem. Použijte na něj kyselinu z inventáře. Nyní je trochu problematické vlézt dovnitř. Nejprve je třeba skočit na dřevěnou římsu na zdi vpravo od poklopu. Normálně se tam nedostanete. Musíte při skoku stisknout klávesu pro přikrčení a poté na ni vlezete. Nadzdvihněte poklop co nejvýš, držte ho a poté pomalým pohybem vklouzněte dovnitř. Slezte po žebříku a seskočte dolů do stoky. Na druhé straně postavte malou bednu na nejvyšší velkou bednu a poté vyskákejte nahoru. Za dveřmi najdete v místnosti Sewer Key a dokument David's Diary 7. Skočte zpět do stoky a tentokrát vám bude dělat společnost monstrum. Na druhé straně postavte na velkou bednu několik malých a vyskočte. Dávejte však pozor na bodliny, protože ty by vám mohly při skákání překážet. Prolezte ventilační šachtou a vylezte ven. Vlevo od vás jsou ve tmě téměř neviditelné dveře, které si odemkněte klíčem. Na druhé straně místnosti je chodba s kovanými dveřmi a na konci najdete laudanum a Sanity Potion. Vraťte se do místnosti a vpravo jsou dveře do další úrovně, do nichž vejděte.

Crematory

Dejte se vlevo a na konci ve tmě leží A Green Rod. Počkejte až monstrum zajde a poté vyrazte a sprintuje na rozcestí a poté vlevo do tmy. Dostanete se do příčné chodby. Za dveřmi vlevo na konci najdete v truhle laudanum a Sanity Potion. Také jsou tu dvě dlouhá prkna, která budete za chvíli potřebovat. Vydejte se zpět do chodby a jděte na opačný konec. Před vámi je propast a na ní chatrný most. Dole najdete v regálu A Red Rod. Musíte si pomocí prken vystavět provizorní přechod a poté přeskákat na druhou stranu. Za dveřmi na konci je vlevo ve skříni A Blue Rod. Naházejte všechno uhlí do potrubí a nezapomeňte otočit ventilem na stěně. Vydejte se zpět na první rozcestí. V chodbě je temný vchod vlevo. Tudy se tam dostanete. Zde se dejte opět vlevo a běžte stále vpřed až vyjdete ve strojovny. Vpravo je panel do kterého vložte páky v pořadí: červená, žlutá a modrá. Na druhé straně je v podlaze poklop, který nadzdvihněte a seskočte dolů. Mezi bednami leží laudanum. Jděte dozadu do kotelny, kde jsou čtyři pece. Do každé pece dejte po třech kusech uhlí a zatočte všemi ventily. Vraťte se nahoru a počkejte až monstrum odejde na schodiště. Potí zatočte ventilem u pece a z potrubí nahoře vypadne Orbpiece 5. Vylezte po žebříku vlevo nahoru na servisní lávku. Na konci je mřížový poklop. Prolezte ventilační šachtou a poté seskočte dolů do chodby. Nyní musíte utíkat co vám nohy stačí před monstrem. Je to jednoduché, protože cesta je jedna. Otočte třemi ventily u mříže a pokračujte k výtahu, do kterého nastupte a zatáhněte za páku.

Mansion

Vystupte z výtahu a v chodbě se dejte vpravo a po schodech nahoru. Na druhé straně haly je vstup do chodby a z ní jděte do dveří vpravo a zde najdete laudanum. Vraťte se do haly a pokračujte po dalších schodech nahoru. V chodbě by měl být v jedné postranní místnosti vlevo Tinderbox. Na konci chodby je vchod do větší místnosti, kde seberte vlevo dokument David's Diary 8. Jděte do dveří rovně a poté do dalších vlevo. Na stole leží Gallery Key. Vraťte se do chodby a jděte do dveří na konci. Uvidíte velký obraz. Musíte místnost, kde jste našli klíč, uspořádat přesně tak, jak vidíte na obraze. Tedy: Dát knihu na stůl, další knihu dát do třetí police regálu odspoda, o regál výš dát čajovou konvici, rozestavte 4 židle okolo kulatého stolu a rozsvítit 2 svícny. Doufám, že jsem na něco nezapomněl. Poté se odklopí regál a za ním najdete na pultu Obpiece 6. Vraťte se do místnosti, kde jste našli dokument a klíčem si odemkněte dveře vpravo. Utíkejte před monstrem jedinou možnou cestou až do vstupní haly, kde vejděte do vchodových dveří.

Outside

Dostaňte se po cestě ke lví soše a dejte se vlevo. Po chvíli dojdete k hradu. Vlevo je andělské socha, u které zatáhněte za páku. Vstupte do otevřených hradních vrat a poté se přenesete do další úrovně.

Final Encounter

Vpravo je hala, do které jste se přenášeli, když jste zemřeli. V ní na druhé straně najdete na stole 2 laudanum a lektvar zdravého rozumu. Projděte rovně k podstavci, ke kterému vedou schody. Umístěte na podstavec všech 6 částí koule. Poté vstupte vpřed do dveří do další úrovně.

Church

Dojděte k levitujícímu monstru a promluvte si s ním. Poté se dejte vpravo a dávejte pozor na elektrické výboje. Přímo před vámi je první ventil, na konci levého chodníku je další a na konci pravého chodníku budete muset přeskákat po potrubí k poslednímu ventilu. Vraťte se do haly a pokračujte do chodby na opačné straně. Zde se jedinou možnou cestou dostaňte ke zbývajícím dvěma ventilům. Otočením všech ventilů spustíte závěrečnou animaci a poté už bude následovat jen konec hry.

- - - - -

Church (v případě smrti)

Pokud zemřete, přenesete se do kostela, kde máte na stole celkem 6 klíčů. Můžete tudíž zemřít 6x a poté bude následovat vaše definitivní smrt. Seberte ze stolu první klíč zleva – Death Key 1 a dokument Scary Note. Klíčem si odemkněte dveře a můžete jít do zadní části haly, kde najdete na oltáři 2 laudanum a Sanity Potion (lze je sebrat jen jednou). Na opačné straně haly projděte pootevřenými vraty, dejte se vlevo a poté vstupte vlevo do dveří do úrovně, ve které jste zemřeli.

uložené pozice

čeština

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář