Jdi na obsah Jdi na menu
 

Amnesia: The Dark Descent – The Agony of Insanity

Autor návodu-Michal Paclt  (mitch.mp@seznam.cz)

ÚVODEM

Jedná se o atmosféricky nadprůměrnou záležitost ze světa Amnesie. Ponořte se do děje děsivého příběhu, ve kterém tajemný vládce hradu svojí mentální silou vyvolává monstra z pekel a obrovské spousty všudypřítomného slizu. Jestliže je pravda to, co jsem se dočetl v závěrečných titulcích, že toto DLC vytvořilo několik 15letých kluků ze Slovenska, pak si zaslouží velké uznání, protože stvořili něco vynikajícího co se může směle rovnat jiným daleko známějším Custom Story. Pochopitelně nedosahuje kvalit takových skvostů jakými jsou například The Great Work, Emma's Story, Tennebris Lake, The Seed nebo White Night, ale rozhodně čas strávený s touto hrou nebude pro vás časem ztraceným.

STATISTKY

předmět v inventáři – 23

předmět získaný kombinacemi – 2

olejnička – 12

velká olejnička – 4

sud s olejem – 4

křesadlo – 44

laudanum – 21

lektvar zdravého rozumu – 15

Dream

Projděte chodbou a vstupte do místnosti plné slizu. Vyjděte po schodech nahoru, projděte další chodbou a vyrazí na vás ze všech dveří monstra. Nechte se jimi srazit, protože to je jediná cesta do další úrovně.

Home

Probouzíte se v neznámém pokoji. Až se trochu vzpamatujete prohledejte psací stůl – v přihrádce je OLEJNIČKA a v zásuvkách laudanum, lektvar zdravého rozumu a křesadlo. Poté nadzvedněte kryt kláves piana a vezměte si Small Key. Tím si odemkněte dveře a projděte do další místnosti. Vlevo leží ve výstavním stolku Key. Vstupte do dveří vlevo a v malé komoře seberte ze zásuvky pravé komody laudanum. Vraťte se do předchozí místnosti a klíčem si odemkněte zbývající dveře. Projděte chodbou a vstupte do rozlehlé podlouhlé místnosti. Vlevo je psací stůl a v jedné jeho zásuvce další laudanum. Rozbijte keramické předměty a seberte lektvar zdravého rozumu. Nyní vstupte do dveří vpravo, které vedou do malé skladištní komory. V regálu vpravo je křesadlo a v dalším regálu vzadu je Key. Vlevo vzadu za stejným regálem je ukrytá VELKÁ OLEJNIČKA. Vyjděte ven z místnosti a dejte se podlouhlou místností dál směrem vpravo. Po levé straně je truhla a v ní křesadlo. Vzadu leží na stole lucerna. Nyní se můžete vydat zpět na začátek místnosti a vstoupit do dveří, které vedou do sklepa.

Cellar

Sejděte po točitém schodišti dolů, projděte k dalšímu rovnému schodišti a po něm vyjděte zase nahoru. Projděte dveřmi, jděte na konec chodby a vstupte do dalších dveří vpravo. V místnosti je SUD S OLEJEM (10% lucerny) a vzadu v truhle je lektvar zdravého rozumu a 2 křesadla. Vraťte se do chodby a nyní vstupte do dveří naproti. Ze stolu si vezměte páčidlo a poté prohledejte zásuvky pravé komody – najdete 2 křesadla. Vyjděte zpět do chodby a regál vlevo je odklápěcí. Ukrývá vchod do jakési hrůzostrašné svatyně plné mrtvol a slizu. Uprostřed místnosti seberte OLEJNIČKU. Poté jděte k zamčeným dveřím na druhé straně a vylomte je páčidlem. Vstupte do rozlehlé a nádherné haly. Přejděte na druhou stranu, vstupte do ozdobné kované brány a v místnosti na konci je jakýsi zářivý objekt připomínající teleport. Přiběhne na vás monstrum, srazí vás a poté budete odvlečeni do vězení.

Prison

Probouzíte se ve vězeňské cele. Na hromadě odpadků leží křesadlo. V jednom místě je nahoře v mříži díra. Přistavte si pod díru velkou bednu, na ní dejte menší, k oběma bednám přistavte ještě jednu menší a poté vyskočte nahoru a ve skrčení prolezte dírou z cely ven. Na rozcestí mezi celami se dejte vlevo. Na konci chodby jsou zavřená padací vrata, kde však chybí páka v mechanismu. Vlevo je cela s vyvrácenými dveřmi. Uvnitř cely leží na posteli Rusty Key. Vyjděte z cely a nyní se dejte chodbou na opačnou stranu. Chodba bude zahýbat vlevo. Vstupte do cely vpravo, kde ležím mrtvoly na postelích. Na pravé posteli je křesadlo a na zemi vedle levé postele je další křesadlo. Vraťte se do chodby a pokračujte dál. Vlevo je vchod do malé strojovny a uvnitř pece je OLEJNIČKA. Vraťte se do chodby a klíčem si odemkněte dveře na pravé straně chodby. Vstupte do velké místnosti, kde je vpravo truhla a v ní laudanum a lektvar zdravého rozumu. Na psacím stole leží lucerna a v zásuvce stolu je páka. Tu zvedněte a odneste přes vězení do protější chodby, kde ji vložte do mechanismu brány. Zatáhněte za páku a cesta dál je volná. Vpředu jsou točité schody, ale tam zatím nemá smysl chodit. Dejte se tudíž vpravo, vlevo z komody seberte křesadlo a pokračujte chodbou dál ke schodišti. Sejděte po schodech dolů a vstupte do dveří do další úrovně.

Cellar

Jděte nejprve vlevo a vstupte do dveří na konci chodby. V malé místnosti je vlevo převrácený psací stůl. V jeho přihrádce je OLEJNIČKA. Poté prohledejte komodu vpravo a seberte 2 křesadla. V jedné z vytažených zásuvek leží laudanum. Nakonec odklopte víko truhly vzadu a seberte láhev. Vraťte se na začátek úrovně a dejte se vlevo. Dveřmi se dostanete do další rozlehlé místnosti, kde je spousta hrozivě vyhlížejících brnění. Vstupte do dveří vlevo a vpravo za vchodem je za sudy ukrytý SUD S OLEJEM (10% lucerny). Vyjděte zpět do velké místnosti a nyní jděte do dveří naproti. V místnosti plné slizu je vpravo poklop, který je rovněž pokrytý slizem. Je zapotřebí se tohoto slizu nějak zbavit, aby se vám poklop zpřístupnil. Z regálů vzadu seberte kladivo a křesadlo. Na vrcholu pravého regálu je ještě jedno křesadlo. Vraťte se do velké místnosti a jděte do posledních dveří vpravo. Vlevo vedle mrtvoly leží Key a vpravo v zásuvce komody je OLEJNIČKA. Nyní se vraťte do předchozí místnosti, jděte na druhou stranu, počkejte až monstrum probourá dveře a poté uhánějte ke dveřím do předchozí úrovně a vstupte do nich.

Prison

Vyjděte po schodech nahoru, dejte se vpravo a vyjděte nahoru po točitém schodišti. Dveře si odemkněte klíčem. Dostanete se do dalšího vězeňského sektoru. Vlevo je SUD S OLEJEM (10% lucerny) a vpravo v zásuvce komody křesadlo. Vpředu je chodba kompletně pokrytá slizem. Zde se pohybujte po předmětech, protože sliz vás bude jinak zraňovat. Nejprve přejděte vpravo, kde je na konci almara a v ní OLEJNIČKA a 2 křesadla. Poté se vydejte na druhou stranu a na úplném konci chodby leží u separované ruky na zemi dláto. To můžete rovnou zkombinovat v inventáři s kladivem a získáte tak kladivo a dláto. Vpravo jsou otevřená vrata a za nimi – svoboda. Zkuste do nich vejít, ale do cesty se vám postaví pavučina slizu. Tak lehké to nebude. Vraťte se tedy zpět na začátek vězeňského sektoru, sejděte po točitém schodišti, dejte se vlevo, sejděte po dalším schodišti a vstupte opět do dveří do sklepení.

Cellar

Dejte se vpravo a na konci chodby jsou mřížové dveře zamčené na visací zámek. Použijte na zámek kladivo s dlátem a cesta dál je volná. Vstupte do místnosti vlevo a vlevo mezi bednami jsou schované OLEJNIČKA a laudanum. Na sud se zelenou kapalinou použijte sklenici z inventáře a získáte tak nádobu s kyselinou. Vraťte se na začátek úrovně, dejte se vpravo a vstupte znovu do podlouhlé místnosti s brněními. Jděte do dalších dveří vpravo a na sliz na poklopu použijte kyselinu z inventáře. Odklopte poklop a seskočte dolů do tunelu. Na rozcestí se dejte vpravo, protože levá odbočka je stejně slepá. Vylezte z tunelu, projděte chodbou, vyjděte po schodech nahoru a za dalšími dveřmi jsou po stranách chodby dvoje dveře. Vstupte do levých dveří a vlevo z psacího stolu stáhněte dolů prase. Pod ním je totiž ukrytý Bloody Key. V zásuvce stolu je ještě lektvar zdravého rozumu. Vraťte se do chodby, odklopte závoru dveří naproti, dveře odemkněte krvavým klíčem a vstupte do další místnosti. Uprostřed seberte páčidlo a jím vylomte dveře naproti. Vyhněte se monstru a rychle běžte ke dveřím do další úrovně, do kterých vstupte.

Chase

V této úrovni musíte co nejrychleji prchat před monstry. Nezdržujte se prohledáváním, protože byste stejně nic nenašli. Jedinou možnou cestou se dostaňte ke dveřím do mučírny a vstupte do nich.

Torture

Monstra jsou vám stále v patách, takže se nezastavujte. Po chvíli se za vámi chodba zavalí a máte od nich konečně pokoj. Vstupte do velké místnosti, která slouží zároveň jako rozcestí. Vpravo na podstavci sochy anděla je lektvar zdravého rozumu. Jděte do chodby vlevo a vstupte do dveří vlevo. Na bednách leží páčidlo, ve výklenku vpravo jsou 2 křesadla, a když rozbijete keramické předměty, najdete ještě laudanum a lektvar zdravého rozumu. Vraťte se do chodby a vstupte do dveří naproti. U mučící panny leží na zemi další křesadlo. Poté pomocí páčidla vylomte dveře panny a seberte Key. Vyjděte zpět do chodby a projděte na její konec, kde najdete u závalu laudanum. Nyní se vraťte zpět do velké místnosti a klíčem si odemkněte dveře naproti. Projděte krátkou chodbou a dalšími dveřmi se dostanete do chodby, ze které je vchod do dalších mučíren. V pravé místnosti nic není, takže vstupte do levé. V zásuvce komody je OLEJNIČKA. Stiskněte tlačítko na stěně, kterým se ovládají padací vrata ve velké místnosti. Vraťte se do této místnosti a vpravo uvidíte ona zmíněná vrata, která jsou nyní otevřená. Projděte vraty a v chodbě vstupte do dveří vlevo. U krbu jsou pytle s potravinami a v nich jsou 2 křesadla. Na polici stolku vpravo je laudanum. Vraťte se do chodby a pokračujte dál. Nakoukněte vždy do mučíren po pravých stranách. Pokaždé se vám naskytne hrůzostrašný obraz. Jedny dveře vpravo jsou však zamčené. Jděte dál a na konci chodby vstupte vpravo do dveří, které vedou do márnice. Vraťte se zpět do chodby a zamčené dveře probourá monstrum. Vyjděte po točitém schodišti a vstupte do dalších dveří. Dostanete se na rozcestí chodeb. Rovně a vlevo zatím nemá význam chodit, takže se dejte vpravo. Dostanete se do chodby s dveřmi po stranách. Vstupte do druhých dveří vpravo, což je zřejmě sklad mučících nástrojů. Ve výklenku vlevo je OLEJNIČKA a 3 křesadla. Vraťte se do chodby a jděte do druhých dveří vlevo. Projděte malou knihovnou, vyjděte po schodech nahoru a vstupte do místnosti, kde jsou díry v podlaze. V polici nakloněného regálu je páčidlo. Vraťte se do chodby a páčidlem vylomte dveře hned vpravo od vás. V malé místnosti na konci chodby leží na podlaze bible. Zdvihněte ji, vyneste do chodby a vraťte se na rozcestí. Dejte se vpravo a knihu položte do červeného symbolu na podlaze. Tím si zpřístupníte dveře před vámi, které vedou do malé místnosti s pákami na stěně. Dejte první, druhou a čtvrtou páku dolů a ostatní páky dejte nahoru. Než místnost opustíte, prohledejte sudy vlevo a najdete lektvar zdravého rozumu. Vraťte se do chodby, jděte zpět na rozcestí a vstupte do dveří vpravo. Dostanete se do velkého sálu s točitým schodištěm. Vyjděte po schodech nahoru a přenesete se do další úrovně.

Hall

Vyjděte po schodech nahoru a vstupte do chodby. Vejděte do dveří naproti, ke seberte ze stolu Small Key. Tím si odemkněte malou skříňku na zdi a z ní seberte laudanum. Vraťte se do chodby a vstupte do dalších dveří vlevo, kde najdete vzadu za komodou OLEJNIČKU. Vyjděte opět do chodby a pokračujte dál. Projděte klikatou chodbou, sejděte po schodech dolů a vstupte dveřmi do další chodby. Vejděte do dveří vlevo, kde je v místnosti monstrum. V té samé místnosti je možné odtáhnout na stranu koberec na podlaze. Seberte ze země Hidden Key. Vraťte se do chodby a vezměte si s sebou nějaký předmět. Jím rozbijte prosklený stolek na straně chodby, abyste mohli sebrat laudanum. Poté jděte do dveří vlevo a v chodbě vpravo na zemi vedle brnění leží OLEJNIČKA. Odtud vstupte do vchodu vpravo, za kterým je zával. Tudy se sice dál nedostanete, ale v koutě leží lektvar zdravého rozumu, který rozhodně nezapomeňte sebrat. Vraťte se do chodby a projděte na její konec, kde si klíčem odemkněte dveře. V další chodbě je vlevo na stěně malá skříňka a v ní laudanum a křesadlo. Projděte na konec chodby a dveřmi se dostanete ke schodišti. Vyjděte po schodech nahoru a vstupte do velké místnosti, kde jsou malé stoly a židle. Jakoby tohle byla dětská místnost. Vlevo za rohem je VELKÁ OLEJNIČKA a vlevo vzadu na židli křesadlo. Na pravé straně místnosti je v rohu komoda a v ní další 2 křesadla a v regálu vpředu ještě jedno křesadlo. Ve stejné části místnosti je psací stůl a jeho přihrádka je zamčená. Jděte na levou stranu místnosti, kde vylezte po žebříku na knihovnu. Odklopte víko malé truhly a seberte Key. Slezte dolů, klíčem si odemkněte přihrádku a zatáhněte za páku. Odklopí se vám jedna z knihoven a cesta do další úrovně je volná.

Sanctuary

Můžete jít do dveří vlevo a také vpravo, kde se vám chodba zavalí před očima, ale jinak to žádný význam nemá. Další cesty z místnosti jsou zatím nepřístupné. Vpravo od vás je kopeček slizu a z něho vedou šikmé trámy kamsi nahoru. Nedaleko je hromada beden. Přistavte si bedny ke slizu, abyste na něj vylezli, poté si dejte jednu bednu na vrchol slizu a skočte na trám. Vyjděte po trámech až nahoru co to jde, poté se skrčte a lezte vpravo na vrchol vlajky. Odtud přelezte na úzkou římsu na zdi a z ní na plošinu na vrcholu sloupu, kde stiskněte tajné tlačítko. Vraťte se dolů a všimněte si, že se vám na jednom místě odsunula část zdi. Vstupte do tajné chodby, vyjděte po točitém schodišti na horu a pokračujte do místnosti na konci. Ze zásuvky seberte pilku na kosti a z truhly vpravo 2 laudanum, lektvar zdravého rozumu a 4 křesadla. Pilku použijte na prkna na nedalekém poklopu. Pak už jen stačí otevřít poklop a skočit dolů do šachty.

Sewers

Vpravo na zemi leží křesadlo. Dveřmi se dostanete do podzemních stok. Jděte po pravém chodníku a dostanete se do místnosti, kde jsou vlevo otevřené dveře. V další chodbě vás začne pronásledovat vodní příšera. Utíkejte co to jde stále vpřed a vyjděte po krátkém schodišti do nevelké místnosti s mnoha regály. Vlevo v polici je OLEJNIČKA a lektvar zdravého rozumu. Vyskočte na nedaleký nakloněný regál, otočte se vlevo a z horní police seberte laudanum a 3 křesadla. Seskočte z regálku na druhou stranu a v polici vpravo je další laudanum. Nyní se vraťte přes nakloněný regál zpět a vstupte do další uličky, kde seberte z police ještě jedno laudanum. V následující uličce je vpravo další lektvar zdravého rozumu a v jednom nakloněném regálu vlevo je mazaně ukrytá VELKÁ OLEJNIČKA. Nyní se už můžete vydat chodbami dál. Brzy dojdete do místnosti, kde seberte z regálu vlevo 2 křesadla a z jiného vpravo laudanum. Dalšími dveřmi se dostanete do rozlehlého sálu. Jděte vlevo, kde jsou odemčené dveře. Ze stojanu na vinné lahve vlevo seberte lektvar zdravého rozumu. Na konci chodby je vpravo na komodě páčidlo. U nedalekých dveří můžete odklopit závoru a vyjít tak zpět do velkého sálu. Vyjděte na chodník a vlevo je na konci truhla a v ní VELKÁ OLEJNIČKA, laudanum, 2 lektvary zdravého rozumu a 3 křesadla. Nyní jděte na pravou stranu sálu a pomocí páčidla vylomte zdobené dveře. Vpravo na psacím stole leží Lubricant, a v přihrádce stolu je OLEJNIČKA a vlevo SUD S OLEJEM (10% lucerny). Vraťte se zpět do sálu a po pravé straně je spuštěná padací mříž. Použijte na mechanismus brány Lubricant z inventáře, zatočte kolem a cesta dál je volná. Utíkejte rychle chodbou vpřed, protože máte v patách monstrum. Za ohybem chodby je vpravo na zdi skříňka a v ní 2 laudanum. Pokračujte na konec chodby a dveřmi vstupte do další místnosti. V té nic není, takže jděte dál do nevelké místnosti s oltářem. Na něm je velká truhla. Odklopte víko a uvidíte další menší truhlu. Odklopte i její víko a uvidíte úplně malou truhličku. Z ní seberte Key from Chest. Dveře vpravo se vám zpřístupní. Projděte na konec chodby a poté budete pokračovat do další úrovně.

Dream

Projděte na konec chodby a vyjděte ven do lesa. Jděte jedinou možnou cestou vpřed mezi stromy až dorazíte na palouk. Obklíčí vás monstra a srazí k zemi.

Cistern

Jste zpět v chodbě za svatyní. Že by to celé byl jen sen o svobodě? Projděte na konec chodby, odtahejte těžké bedny na stranu a vstupte do dveří.

Sanctuary

Jste zpět ve velké hale. Sejděte po schodech dolů, odemkněte si klíčem dveře do Sanctum a vstupte do nich.

Sanctum

Dveřmi projděte do rozlehlého sálu, kde leží jakýsi muž na stole. Jděte dál a vzadu seberte obřadní dýku. Vraťte se ke muži a zabodněte ji do něj. To on byl zdrojem celého toho šílenství. Poté se můžete vrátit zpět do Sanctuary.

Sanctuary

Vyjděte po schodech nahoru a dveře vpravo, které byly předtím zamčené, jsou nyní otevřené. Za vámi běží monstra, takže rychle proběhněte portálem. Monstra naběhnou do portálu, ale na rozdíl od vás budou zničená. Vstupte do chodby a jděte stále rovně dokud nedojdete do dalšího sálu. Jděte na druhou stranu a klikněte na vstupní dveře.

Epilogue

Octli jste se opět na lesní louce. Jděte tím směrem, kde vidíte v dálce vrcholky kopců. Projděte jeskyní a poté – co myslíte že se stane? Tak to schválně neprozradím. Zahrajte si tuto skvělou Custom Story a uvidíte sami.

Uložené pozice

Čeština

Recenze

Videoukázka

Obal na cd(dvd)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář